Podzimní soutěž

Staňte se naším klientem do 11. 11. a máte možnost vyhrát rovnátka zdarma nebo slevu až 50 %.
Find out more

Předkus, zákus, zkřížený skus a hluboký skus

Účinné řešení problémů se skusem (předkus, zákus, zkřížený a hluboký skus) je na dosah. Co předkus a rovnátka? Existují lepší způsoby? I to zjistíte v článku.

Účinné strategie pro léčbu problémů se skusem

Zdraví našich zubů a čelistí je pro celkovou kvalitu života klíčové. Pokud není něco v této oblasti v pořádku, neovlivňuje to jen váš vzhled (a sebevědomí), ale také každodenní fungování a hlavně zdravotní stav. Problémy se skusem patří mezi nejčastější ortodontické problémy, které postihují mezi 60 až 80 % Čechů. Naštěstí existují moderní postupy, které je zvládnou efektivně řešit. V tomto článku se zaměříme na 4 běžné problémy se skusem, jejich příčiny, důsledky a možnosti léčby. 

Jaké problémy se skusem existují?

Existuje 5 typů skusových vad: zkřížený skus, hluboký skus, otevřený skus, stěsnaný skus a mezerovitý skus. Ty se mohou kombinovat např. s nesprávným postavením zubů (tzv. zubní třída), a tak může vzniknout velmi častý předkus nebo zákus

Dnes se budeme věnovat předkusu, zákusu, zkříženému skus a hlubokému skusu, protože se s nimi v ortodontické praxi setkáváme nejčastěji. 

Předkus

Hlavní projev předkusu je mezera mezi dolními a horními předními zuby při skusu, která je větší než 3 mm. Předkus horní čelisti se vyznačuje tím, že jsou horní zuby výrazně vepředu oproti dolním zubům.

Příčiny předkusu

  • Genetické faktory: Genetika hraje významnou roli v utváření struktury čelistí a zubů. Pokud mají rodiče nebo blízcí příbuzní předkus, je pravděpodobné, že dítě bude mít podobné problémy.
  • Návyky v dětství: Některé návyky v raném věku, jako je dlouhodobé sání palce nebo dudlíku, mohou vést k předkusu. Tento jev je často označován jako předkus z dudlíku.
  • Vývojové vady: Některé děti mohou mít předkus kvůli vývojovým poruchám, které ovlivňují růst a vývoj čelistí. Například, když horní nebo dolní čelist roste rychleji než druhá, může to vést k nesprávnému zarovnání zubů a může to ovlivnit i postavení zubů – primárně začíná totiž problém v nepoměru velikosti čelisti.

Zákus

Setkáte se s různými pojmenováními tohoto jevu: předkus dolní/spodní čelisti, negativní předsun i zákus zubů. Jedná se o stav, kdy při zavření úst nejsou zuby horní a dolní čelisti správně zarovnány, resp. dolní zuby přesahují horní zuby. To může vést k nesprávnému kousání a dalším problémům s čelistí. Problém často tkví v postavení zubů nebo i v postavení čelisti, resp. nepoměru čelistí.

Příčiny zákusu

  • Genetické faktory: Podobně jako u předkusu, genetika může hrát významnou roli v tom, jak se čelisti a zuby vyvíjejí a zarovnávají. Nesprávné postavení čelistí můžete zkrátka zdědit.
  • Vývojové a růstové poruchy: Některé děti mohou mít zákus kvůli nesprávnému růstu čelistí. Toto nesprávné zarovnání může být způsobeno nerovnoměrným růstem horní a dolní čelisti nebo nesprávným postavením jednotlivých zubů. 

Zkřížený skus

Zkřížený skus je ortodontický problém, kdy je horní oblouk menší než dolní oblouk. Může to být problém jednotlivého zubu, jednotlivých úseků nebo i celé čelisti a zároveň bývá na vině jak postavení zubů, tak nepoměr velikosti čelistí. Může vést k asymetrii obličeje a problémům s čelistí, pokud jej nezačnete včas řešit.

Příčiny zkříženého skusu

  • Genetické faktory: Genetika může ovlivnit strukturu a růst čelistí, což může vést k nesprávnému postavení zubů. Pokud mají rodiče zkřížený skus, je pravděpodobné, že dítě bude mít podobné problémy.
  • Nesprávný vývoj čelistí: Zkřížený skus často vzniká, když se čelisti nevyvíjejí správně. To může být způsobeno různými faktory, včetně nedostatku prostoru v ústech pro správný růst zubů nebo nesprávného postavení čelistí ​​či nepoměru velikosti čelistí.

Pochopení těchto příčin je důležité pro správnou diagnostiku, a tím i léčbu těchto problémů.

Hluboký skus

Hluboký skus, známý také jako „overbite“ nebo „hluboký předkus“, je ortodontická vada, při níž jsou při zavření úst horní přední zuby výrazně přes spodní zuby. To znamená, že při normálním skusu horní zuby překrývají spodní zuby více, než je běžné. Tento stav může způsobovat různé problémy, jako jsou:

  • Opotřebování zubů kvůli nerovnoměrnému kontaktu.
  • Bolesti čelistí.
  • Obtížné kousání a žvýkání.
  • Estetické problémy spojené s uspořádáním zubů.

Řeší hluboký skus rovnátka? Ano, rovnátka jsou jedním z nejčastějších řešení pro korekci hlubokého skusu.

Příčiny hlubokého skusu

  • Genetika: Skus a uspořádání zubů často odrážejí dědičné vlastnosti, takže děti mohou zdědit hluboký skus od rodičů. Genetika může také ovlivnit tvar a velikost čelistí.
  • Nepravidelný růst čelistí: Když se horní čelist vyvíjí rychleji nebo je výrazně větší než dolní čelist, může to vést k hlubokému skusu. Naopak nedostatečně vyvinutá dolní čelist může být také příčinou.
  • Nesprávné postavení zubů: Přeplněné nebo nesprávně zarovnané zuby mohou způsobit hluboký skus, protože horní zuby mají tendenci překrývat spodní více, než je normální.
  • Ztráta zubů: Pokud dojde k předčasné ztrátě stoliček nebo jiných zubů, může se změnit stabilita a struktura skusu, což vede k hlubokému skusu.
  • Bruxismus (skřípání zubů): Opakované skřípání nebo zatínání zubů může způsobit zkracování zubů, což vede k tomu, že horní zuby překrývají dolní více, než je obvyklé.
  • Poruchy temporomandibulárního kloubu (TMJ): Dysfunkce TMJ může ovlivnit správné postavení čelistí a způsobit problémy se skusem, včetně hlubokého skusu.

Léčba hlubokého skusu někdy vyžaduje ortodontické zásahy v kombinaci s chirurgickými úpravami, přičemž u zákusu a předkusu je chirurgický zákrok daleko pravděpodobnější.

Důsledky těchto problémů se skusem

Všechny zmíněné problémy mohou přinášet vážné důsledky v mnoha oblastech:

Fyzické důsledky

  • Bolesti čelistí: Nesprávné zarovnání zubů a čelistí může vést k chronickým bolestem čelistí. Tlak na čelistní svaly a klouby může způsobit nepohodlí a bolesti, které ovlivňují každodenní život.
  • Problémy s kousáním a žvýkáním: Předkus, zákus a zkřížený skus mohou komplikovat kousání a žvýkání jídla. Nesprávné zarovnání zubů může způsobit nerovnoměrné rozložení tlaku při žvýkání, což může vést k dalším problémům s trávením.

Estetické důsledky

Ortodontické problémy mohou také změnit celkový vzhled obličeje. Například předkus může způsobit, že horní zuby a rty vyčnívají a zároveň nos může působit výrazně z důvodu nevýrazné brady (tzv. ptačí profil). Zkřížený skus zase asymetrii obličeje, což může být esteticky nevzhledné. Vždy je ale potřebné léčbu plánovat individuálně na základě jednotlivých podkladů.

Psychologické důsledky

  • Sebevědomí: Lidé s předkusem, zákusem nebo zkříženým skusem mohou trpět nízkým sebevědomím. Při komunikaci s ostatními mohou vést k pocitu studu a nepohodlí.
  • Sociální interakce: Nízké sebevědomí způsobené ortodontickými problémy může také ovlivnit sociální interakce. Lidé mohou mít tendenci se vyhýbat sociálním situacím nebo skrývat svůj úsměv.

Možnosti léčby

Neviditelná rovnátka Invisalign

Neviditelná rovnátka Invisalign představují moderní a esteticky přívětivou alternativu k tradičním rovnátkům, která spolehlivě řeší i tyto problémy se skusem. Využívají průhledné plastové dlahy, které jsou při nošení na zubech téměř neviditelné a mohou být snadno vyjmuty během jídla a čištění zubů. 

Rovnátka na předkus v podobě Invisalign poskytují pacientům možnost dosáhnout správného zarovnání zubů bez nutnosti nosit viditelná kovová rovnátka. V každém věku! Rovnátka mohou nosit i dospělí.

Výhody oproti tradičním rovnátkům

Invisalign na předkus nabízí několik významných výhod oproti tradičním kovovým rovnátkům:

  • Estetika: Dlahy (alignery) jsou průhledné a téměř neviditelné, což je činí ideálním řešením pro dospělé i dospívající, kteří chtějí korigovat svůj chrup diskrétně.
  • Komfort: Na rozdíl od tradičních rovnátek, které mohou způsobovat podráždění dásní a vnitřní strany tváří, jsou Invisalign dlahy vyrobeny z hladkého plastu a jsou pohodlnější na nošení.
  • Hygiena: Dlahy lze snadno vyjmout během jídla a čištění zubů, což usnadňuje udržování dobré ústní hygieny. To snižuje riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní během ortodontické léčby.
  • Flexibilita: Invisalign umožňuje pacientům vyjmout dlahy při zvláštních příležitostech nebo sportovních aktivitách, což nabízí větší flexibilitu v každodenním životě.

Tradiční rovnátka

Tradiční rovnátka jsou jednou z nejčastějších metod léčby ortodontických problémů, jako je předkus, zákus a zkřížený skus. Tato metoda využívá kovové nebo keramické či safírové zámky a dráty, které postupně posouvají zuby do správné polohy. Rovnátka jsou efektivní při řešení různých typů problémů se skusem.

Tip: Přečtěte si naše velké srovnání typů rovnátek.

Chirurgické zákroky

V některých případech může být nutná chirurgická intervence. Navrhuje se, pokud je skus se skeletálním podkladem, tzn. problém je v postavení či velikosti čelisti. Operace předkusu a všech dalších problémů se skusem zahrnuje úpravu čelistní kosti pro dosažení správného zarovnání zubů a čelistí. Chirurgické zákroky se pak téměř vždy kombinují s ortodontickou léčbou pro dosažení optimálních výsledků.

Další metody léčby předkusu a dalších problémů se skusem

Kromě tradičních a neviditelných rovnátek nabízí moderní ortodoncie i další metody léčby, které mohou být přizpůsobeny individuálním potřebám pacienta. Mezi tyto metody patří:

  • Lingvální rovnátka: Tato rovnátka jsou umístěna na vnitřní straně zubů, což je činí zvěnčí prakticky neviditelná. Jsou efektivní při léčbě různých ortodontických problémů, včetně léčby zkříženého skusu.
  • Miniimplantáty: Používají se jako dočasné kotevní body pro přesnější pohyb zubů. Mohou být užitečné při komplikovanějších případech zákusu a zkříženého skusu.

Každý pacient je jedinečný a vyžaduje individuální přístup k léčbě. Naše klinika nabízí komplexní diagnostiku a personalizované léčebné plány, které zahrnují kombinaci různých metod podle specifických potřeb a přání pacienta. Cílem je dosáhnout optimálního estetického a funkčního výsledku, který zlepší kvalitu života pacienta.

Objednejte se na nezávaznou konzultaci ještě dnes.

Start with
a FREE consultation

We’ll find the best solution for your smile.

Book a free consultation
beat sipka